Spennende Montenegro

Spennende Montenegro

Det lille landet Montenegro er en republikk i Sørøst-Europa ved Adriaterhavet. Landet er mindre enn Telemark fylke og grenser mot Kroatia i vest, Bosnia-Hercegovina i nordvest, Serbia i nordøst og øst, Kosovo i øst og Albania i sør. Landet har kyst mot Adriaterhavet i sørvest og har eventyrlige strender .

Befolkningen er på ca 700.000 og hovedstaden heter Podgorica.

Montenegro var en del av den tidligere føderasjon Jugoslavia og var fra 2003-2006 en del av union staten Serbia og Montenegro men etter folkeavstemningen i 2006 blei Montenegro erklært uavhengig.

Landets navn, Crna Gora på Serbisk og montenegrinsk, betyr ‘Svart fjell’. Montenegro er landets italienske og internasjonale navn.

Budvas riviera kalles kysten for, og her ligger strendene på rekke og rad; noen er små og andre milelange. Her er også store mektige fjell i bakgrunnen og vannet er krystallklart og turkis i havet.

Sveti Stefan kalles Jetset øya hvor rike berømtheter ferierer. Øya var en gang en fiskelandsby, og de som bodde der levde av fisken i havet. Forandringen skjedde på 60 -tallet da regjeringen bestemte at det skulle bygges hotell på øya, og innbyggerne fikk penger til å kjøpe og bygge hus på fastlandet.

Vi tok en dagstur dit og prøvde å gå over passasjen og gangveien over til øya men vi blei fort hentet tilbake og fortalt at man måtte booke bord for lunsj eller middag for å få tilgang til øya.
Det kostet 50 euro pr pers for dette, så vi gikk heller opp til de andre restaurantene på høyden med utsikt over øya, og spiste en fantastisk god lunsj med god hvitvin til.

Vi fløy Norwegian direktefly fra Oslo til Tivat og hadde bestilt taxi til Becici som tok ca 45 min.

Vi bodde på et familiedrevet bed & breakfast litt oppi høyden som var helt ok. Restaurantene hadde nydelig mat og god service og spesialiteten er sjømat.

Budva by er vakker, spesielt gamlebyen. Det er et historisk sus over byen, med dens vakre, velholdte hus, hyggelige restauranter og kafeer, samt mange små butikker og kunstgallerier. Her er det alltid liv og røre, og enkelte ganger arrangeres det teater- og musikkfestivaler.

Vi dro til Tara River på raftingtur som ligger i Montenegro og Bosnia-Hercegovina. Den totale lengden er 146 km, hvorav 141 km er i eller på grensen til Montenegro, mens de siste 40 km er i Bosnia-Hercegovina; det danner også grensen mellom de to landene flere steder. Elven ligger i den lengste canyonen i Montenegro og Europa, og er den nest lengste i verden etter Grand Canyon, og står på UNESCO sin liste. Dette var en utrolig morsom opplevelse, og alt var godt organisert med utdeling av hjelm og redningsvest . Vi blei delt inn i grupper og fordelt i raftings båtene. Dette var i august, så det var ikke spesielt mye vann i elva, men det var store nok utfordringer for meg og en tur jeg aldri vil glemme. Raftingturen tok ca 2 timer med et stopp underveis og kan virkelig anbefales.

Rafting på Tara River

Gamlebyen i Kotor

Gamlebyen har masse trange spennende gater med cafeer og butikker. Fjellene rundt er skogkledte, og her fins mange gamle kirker og ruiner. Vannet er både grønt og blått, og holder en deilig temperatur. Kotur- bukta kan minne litt om fjell og fjorder i Nord-Norge eller Gardasjøen i Italia, eller også litt om Amalfi kysten, når man ser bilder derfra. Den venetianske arkitekturen og godt bevarte bymuren står også på UNESCOS liste.

Det er mange fine utflukter å velge blant i området. Vi tok buss fra Becici til Kotor og derfra båt til Tivat. Det var en flott båttur som tok ca 4 timer, og vi kom i land i Porto Montenegro, som er en luxeriøs Superyacht Marina i vakre Bay of Kotor.

Hotell og natteliv: Det er mange hoteller i både Becici, Budva og Kotor, og jeg vil spesielt nevne det vakre spahotellet Splendid i Becici . Hotellet har direkte tilgang til stranden, har veldig bra standard, og har en fantastisk utsikt fra bassengområdet. Her ble deler av «James Bond» filmen Casino Royale spilt inn.

Det berømte nattlivet i Budva blir kalt for «Montenegros Miami» , og her finnes nattklubber for enhver smak og alder. Nattklubben Topp Hill ble kåret til beste nattklubb i 2012 , har plass til 600 personer og et stort dansegulv.

Montenegro kan anbefales både med og uten barn. Montegasserne er et vennlig og hjelpsomt folkeslag, og prisnivået er lavere enn ellers i Europa. Vi skal i alle fall tilbake dit, kanskje som klimaflykning om ikke så alt for lenge.

Ciao Rossibella

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.