VAKRE ALBANIA

VAKRE ALBANIA

Albania er det mest interessante ferielandet jeg har besøkt, og jeg kaller det for «Middelhavets nye kjærlighet».

Sarande er Albanias idylliske kystby som ligger vis à vis Korfu.
I nord går den greske kysten langs det joniske hav, over i det som blir kalt «den albanske riviera».

Sarandë har ca. 30 000 innbyggere . Sør for Sarande ligger restene av den historiske byen Butrin som står på UNESCOs verdensarvliste og som absolutt er verd et besøk.
Eurostat har rangert Albania som Europas billigste ferieland og det kan vi bekrefte.

Fly med Norwegian fra Oslo -Korfu og båt over til Sarande som tar ca. 40 min. Et annet alternativ er å dra med fly til Tirana som er hovedstaden, leie bil eller ta buss og kjøre i 6-8 timer, avhengig av veistandarden.
Jeg forelsket meg i SARANDE da vi la ferien dit sist sommer

En nydelig liten by med krystallklart vann og mange mil lang strandlinje, et fantastiske gjestfritt og hyggelige folkeslag og en matkultur som tok oss med storm. På promenaden fins mange rimelige restauranter og kaféer med et utvalg av mat og drikke.

Den importerte Italienske rødvin var nok bedre enn den lokale, mens hvitvin og øl smakte godt, og de hadde et bra utvalg å velge i. Det jeg husker mest var nok prisen på vin: kr 14 for en halv liter hvitvin på vår favoritt restaurant og den var veldig god!

Kjøkkenet er en blanding av Italiensk, Gresk og Makedonsk, og Albanias nasjonalrett er får-i-kulturmelk. Lam og kje kjøtt fikk vi mye av, og kjøttet var utrolig mørt og smakte fortreffelig. Vi spiste mye og billig ,og vi kom aldri over kr 200 på restaurantene for 2 personer.

Fersk lammekjøtt kjøpte vi hos slakteren og laget fårikål og frikasse hjemme i leiligheten.  Markedet var en opplevelse med alt av frukt og grønt og annen mat. Bøndene kom inn fra landsbygda om morgenen, og utvalget var stort.

Det er litt mye søppel enkelte steder og innbyggerne har ikke skjønt at søppelet må plukkes opp, så det var dessverre en del i veikanten som var lagret i store dunger eller overfylte containere. Dette var spesielt i den gamle bydelen, men vil tro dette bedrer seg etter hvert som turistene inntar byen.
Det var stor forskjell på nye og gamle delen av Sarande. Vi bodde i den gamle delen og det hadde sin sjarm på mange måter.

Byen er liten og mange kjente oss etter noen uker, siden vi leide leilighet hos «the big viking from Norway». Vi følte oss absolutt trygge, uansett tidspunkt på døgnet. Alle hilste og var utrolig gjestfri.

Her fantes ingen kriminalitet og politiet hadde herrens glade dager, som de tilbrakte mye på cafeene rundt omkring i byen. Når vi spurte om den Albanske mafiaen, fikk vi til svar , at de var dratt til Norge, eller Scandinavia.

Trafikken i byen var verre enn i Italia, så vi tok for det meste taxi som kostet ca 30 kroner uansett hvor i byen vi skulle. Valutaen heter Lekë (uttales Lek) og 1000 Lekë er ca 70 NOK. Det er fortsatt billig å leve og bo her som turist og vi brukte for det meste lokal valuta. De dagene det var turistskip inne (spesielt hver torsdag og enda oftere på sommeren), steg ofte prisene i byen hvis du betalte med euro. Euro var ikke mye brukt i hverdagen, men når vi leide taxi for sightseeing en dag , ønsket de betaling i euro. Vi betalte 80 euro for en hel dag med privatsjåfør og ble kjørt til Gjirokaster som er en spennende by en time inn i landet.

Vi hadde en lokal sjåfør som kunne sin historie og tok oss med på plasser som vi aldri hadde funnet selv. Vi besøkte også en restaurant midt uti ingenting og fikk en fantastisk mat og service. Prisene er enda lavere på landsbygda. For denne herligheten betalte vi under nok 200 for alle 3 inkl. drikke. For en Luksus!

Albania er ikke i EU men de fleste kafeer og restauranter har wifi som vi kunne koble oss gratis på. Det er også mulighet å henge seg på det greske nettet enkelte steder (siden de fleste norske operatører har fri surf innen EU). Skal man være over lang tid i landet anbefales albansk Sim kort som er billig og helt ok å bruke.

Artin og broren Zeni har kommet turismen i møte og driver turistkontor og var vår kontaktperson der. Artin møtte oss på kaia og kjørte oss til leiligheten vi hadde leid privat. De har reservenøkkel og de er behjelpelig med alt vi måtte ønske. De arrangerer turer og formidler utleie av leiligheter i omegn.

Gatenavnene er forholdsvis nye, og på folkemunne er det fortsatt førstegate, andregate, tredjegate osv. Og det er bare hovedveiene som telles, så det er ikke logisk før man har skjønt hvor det begynner. Vi bodde i femtegate, og det heter da Rrugë Pestë (uttales roga pest). Det lå et fiskeutsalg/-butikk under leiligheten vår, så når vi tok drosje sa vi at vi skulle til «Magasin Peshk» i roga pest. Da skjønte de som oftest hvor vi skulle.

Lengre sør i femtegate finnes også en vinbar som anbefales! Bratt vei opp dit, med en fantastisk utsikt hvor man kan nyte et glass i solnedgangen.

På toppen av byen, ligger noen gamle klosterruiner. Historisk interessant, for det er der Saranda har fått navnet sitt fra. Flott utsikt herfra, men maten var ikke noe å skryte av selv om underholdningen var morsom.

Restauranter fins det mange av med forskjellige type mat, mye inspirert av Italia, Hellas og Makedonia.

Restauranten LA PETITE vil jeg nevne spesielt, for her får man både fisk, skalldyr og kjøttretter satt sammen i en Europeisk, Sentraleuropeisk meny. Her benyttes kun ferske råvarer.

De kan også lage vegetariske og glutenfri retter, og de har alle rettigheter. Dette ble fort vår yndlingsrestaurant og stamsted.  De har 2 restauranter, en gammel som har eksistert noen år og en som åpnet for 2 år siden. Begge stedene har en fantastisk mat og atmosfære.

Her spiste jeg verdens beste lasagne , bedre enn den jeg får i Italia, og kjøttet er så mørt at kniven sklir rett gjennom.


«Costa the boss» ble vi godt kjent med, og han reserverte alltid et bord til oss, uansett når vi dukket opp. Costa og resten av staben på «La Petite» yter en super service og fortjener terningkast 6.

.

Eieren Marion, hans vakre fru Gabi, og Deres nydelige datter Michele kaster stadig glans over restaurantene, og er ofte innom og prater med gjestene. Det er ganske sikkert derfor mange kommer tilbake kveld etter kveld.

Ksamil er en vakker badeby 15 min i bil fra Sarande. Hovedattraksjonen er strendene med sine gode sjømat-restauranter. Området er kjent for sine gode blåskjell.

«Blue eye» er en vannkilde og et naturfenomen som ligger 2,5 mil fra Sarande. En populær turistattraksjon, og det klare blå vannet i elven bobler frem fra en dybde på mer enn 50 meter.

Gjestfriheten er stor og det fins enda noen bortgjemte private tavernaer rundt om i byen. Vi ramlet plutselig innom en slik i gata nedenfor der vi bodde. Her var det et eldre par som hadde grillen ute på fortauet og fire bord inne bak alle vekstene. Nesten umulig å oppdage, men en lykke om man finner den. Vi ble vist om i kjøkkenet og geleida inn. Etter ei stund fikk vi øl og mat vi hadde pekt ut . Og hvilken mat…… fantastisk kjekjøtt med tomater og hjemmelaget honning. Jeg har aldri spist med fingrene på en restaurant før, men dette var ingen hvilken som helst restaurant, og jeg har aldri følt meg så beglodd når jeg har spist noen gang.. Men hva gjør vel det …. Maten var bare himmelsk!

Vi hadde en fantastisk opphold i Sarande og vi kommer helt sikkert å dra tilbake dit. Kanskje via Tirana som er hovedstaden .

Ønsker noen tips eller råd kan jeg kontaktes via bloggen min.

Se flere bilder på min Instagram: rossibella.no

Rossibella

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.