Nord-Troms

Nord-Troms

Da har vi forlatt Finnmark og passert Nord-Troms i regn, tåke og 9 grader. Plutselig titta sola fram, men fortsatt ikke mer enn 10 grader pluss. Nå er tiden inne for planlegging av de neste vintrene og hvor de skal tilbringes, og forhåpentligvis under varmere himmelstrøk. Jeg orker ikke mer snø, kulde, regn og tåke. Jeg orker heller ikke snø og vinter uten en solsommer! Ja, vi skriver juli og håpet er lysegrønt!

Nå blir det å finne frem til det landet hvor vi helst vil være under varme himmelstrøk. Kor ska vi reis? Langt sør i alle fall, der ordet snø-skrape ikke finns i vokabularet , så HASTA LA VISTA!

Vi har besøkt Alta som er en liten by med ca 16000 innbyggere. Her er ikke høye fjell og dype daler som i Tromsø, men en koselig by med mange aktiviteter, både sommer og vinter. Her finns flyplass og det går fly direkte bl.a til Oslo og Kreta.

Nord -Troms er flott så jeg har tatt endel bilder til dere. Egentlig er alle steder flotte når solen skinner! Det er bare så synd at den ikke viser seg så ofte på disse breddegrader.

Vi passerte bl.a bygdene; Burfjord, Badderen og Sør-Straumen. Sistnevnte var jeg mye i ungdomsårene på besøk hos venner. Dette er en fredet plass på jord, og det var like stille på havet da vi passerte dette vakre landskapet, som da vi var å fisket småsei på fjorden i 17-18 års alderen.

Gildetun Hotel og cafe på Kvænangsfjellet. De startet opp tidlig på 60-tallet og er et naturlig stopp for alle turistbussene og andre passerende. Det er en fantastisk utsikt over øyene Skorpa og Spildra som man kun når med båt. Skorpa er ubebodd og det har vært fangeleir der under andre verdenskrig. Spildra, som er kommunens største øy, er den eneste som har fast bosetning. Vi var ofte på besøk i Kvænangen og Nordreisa tidligere i livet, og det blei noen kaffestopp på Gildetun.

Sørkjosen i Nordreisa Kommune har ca 5000 innbyggere. Kommunesenteret som er på Storslett, er regionsenter i Nord-Troms, og har flere offentlige og private servicefunksjoner. De har et godt utbygd helsevesen, godt skole- og barnehagetilbud, videregående skole med bl.a. Nord-Norsk Skilinje.

Lyngsalpene er et ruvende landemerke og har et kupert fjellterreng med spisse tinder og er kjent for sine toppturer. Her finnes en rekke breer og fylkets høyeste fjell, Jiehkkevarri er 1834 moh. Høyeste topp på den nordre delen av Lyngsalpene, nord for fjordarmen Kjosen, er Store Lenangstiden, 1625 moh.

Lyngsalpene er også benyttet av fjellklatrere. Størstedelen av fjellområdet er vernet gjennom Lyngsalpene landskapsvernområde.

Det går ferge fra Olderdalen til Lyngseidet og videre fra Svendsby til Breivikeidet. Man kan også kjøre rundt Kåfjorden og Skibotn for å komme til Tromsø.

En opplevelsesrik og hyggelig helg er over og vi har besøkt både Finnmark og Nord-Troms i blandet vær. Takk til dere alle «slektninger» som var med å gjøre denne helgen så hyggelig.

Så kor ska vi reis no?

Ciao Rossibella

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.