Ytterst i havgapet

Ytterst i havgapet

Vakre lille Gåsvær med havet ruvende rundt på alle kanter. Gåsvær er ei øy nord for Kvaløya i Tromsø kommune.

Ingen bor på den lille øya. Kun kapellet ruver over de mange hundre gravene som finnes på kirkegården langt ute i havgapet.

De siste fastboende flyttet fra Gåsvær på slutten av 60-tallet. De jobbet som fiskere, og hadde bodd i generasjoner på øya. Her hadde barn vokst opp, tørrfisken hengt i rader utenfor husveggen og kuer, sauer og geiter gresset på slettene. Skolen ble lagt ned ca. 1950, for barna ble voksne og flyttet hjemmefra.

Hver sommer i juli arrangeres Gåsværhelga! Her samles alle som har tilknytning til øya på et eller annet vis, og mange har sine forfedre begravd her. Det går skyssbåt fra Kvaløyvågen som tar ca en halv time. Det er ingen bilvei på øya men mange stier i flott natur, og kirka ser du før du legger til kai. Det kommer også mange småbåter hit som legger til kaia som er nybygd.

Sist sommer var det veldig spesielt med masse folk på kirkebakken, fullsatt kirke med barnedåp og en prest som fanget ordet. En opplevelse hvor fortiden og nåtid møttes.

Kirkeforeninga og mange frivillige arrangerer dette, og de har kaffe og kake på kirkebakken etter gudstjenesten . De fleste har med blomster og ordner på gravene.

Min samboer har besteforeldrene begravde her, så det er blitt en tradisjon for oss å dra ut hit hver sommer.

Lokalbefolkningen jobbet iherdig for å få kirka bygd, og den stod ferdig i august 1941. De fraktet materialene i mindre båter ut til øya. Kapellet har plass til 250 mennesker og hvert år her er det både dåp, bryllup, konfirmasjoner og begravelser. Neste år har vi konfirmasjon i familien som skal være på Gåsvær, og det blir virkelig stas i den flotte kirka langt til havs.

Om noen uker drar vi tilbake til denne vakre øya for å hedre de døde og legge ned blomster. Vi håper selvfølgelig på sol og finvær, men ute i havet kan det være lunefullt, men hva gjør vel det? Det finns ikke dårlig vær, bare dårlig klær!

Så kor ska vi reis no? Det er mange perler rundtomkring, så heng med så får du se..

Ciao Rossibella

2 thoughts on “Ytterst i havgapet

  1. Så flott og opplysende artikkel! Og bildene var bare fantastisk fine! Lærte masse nytt om denne øya og livet som har vært levd her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.