HELGELANDSKYSTEN – Brønnøysund, Follereid og Vega

HELGELANDSKYSTEN – Brønnøysund, Follereid og Vega

Del ll.

Hurtigruta fra Brønnøysund til Foldereid var neste distanse.

En fantastisk sjøreise i stille og nydelig vær. Vi besøkte våre venner Elin og Frode på den store ranchen i Nord-Trøndelag.

De trakterte, transporterte og serverte oss, så dette besøket glemmer vi aldri!

De bodde i et vakkert eventyr hus med bier og blomster som naboer, så vi urbanister måtte bare senke skuldrene og nyte av Elins bakverk og underverker!

Tusen takk Elin og Frode for en fantastisk gjestfrihet, og takk Emil for skyssen. Det var kjempekoselig å møte Emil og Helga som også er flyttet dit. Vi kommer helt sikkert tilbake!

Vi tok hurtigruta tilbake fra Rørvik til Brønnøysund hvor vi hadde leid oss ei flott rorbu helt ved sjøen.

Været var helt ubeskrivelig vakkert, og de fleste dagene hadde vi over 20 varmegrader og sol. Kunne vi ønske oss noe mer?

Vegaøyene ligger der i stille krystallblått hav, det er 6500 øyer totalt og et fantastisk vakkert syn. Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste.


Torghatten er et fjell på øya Torget sørvest i Brønnøysund Kommune i Nordland. Fjellet er 258 meter høyt. Fjellet er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Dette hullet, som er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt, ble skapt i istiden. Torghatten er også med i sagnet «De syv søstre».

Fjellet huskes kanskje mest for Torghatten-ulykken i mai i 1988, da et Dash7-fly fra Widerøe styrtet i fjellet på vei fra Namsos til Brønnøysund. Dette er den alvorligste ulykken i norsk sivil luftfart og alle de 36 i flyet omkom.

Det tok ca. halv time å gå fra parkeringen til hullet i fjellet, litt steinete siste halvdel, men en fantastisk utsikt var verd strevet.

Det fins ikke mange cafeer og restauranter på Vega, men vi leide oss ei perfekt hytte ved havet, så mat og vin ordnet vi selv.


For en fantastisk plass og for et eventyr vi opplevde! Vi hadde panoramautsikt når sola forsvant bak fjellene langt der uti havet, og når den stod opp om morgenen innhyllet i litt morgendis.

Et glass med champis nippes til i sola før middagen, og ferien må nytes for livets glade jenter!

Underholdning fikk vi også plutselig! Sagnet forteller om en hav-ulk etter et forlis under andre verdens krig. Han dukker opp med jevne mellomrom og forlanger mat og god vin. Ja, hvem vet hvor han kommer fra?

Neste etappe var klarert og vi kjørte videre mot Utskarpen, via Tjøtta. Vi tok 3 ferger i fortsatt fantastisk sol og blikkstille hav. Utskarpen er et spennende sted litt nord for Mo i Rana.

Hva skjedde her? Heng med så får du se… en fantastisk opplevelse ventet på oss.

Ciao Rossibella

Copyright @2019 Rossibella

2 thoughts on “HELGELANDSKYSTEN – Brønnøysund, Follereid og Vega

  1. Så glad for at jeg kom over bloggen din! Vi skal til Helgeland, jeg er faktisk født i Brønnøysund, men ble fraktet sørover 6 mnd gammel. Nå ønsker jeg å invitere barn og barnebarn neste sommer for å feire megselv 75 år, og da må jeg gjøre rekognoseringstur i år! Skal virkelig gå nøye gjennom din reise!
    Spesielle råd du vil gi?

    1. Hei Elin og tusen takk for tilbakemeldingen. Det er jo kjempehyggelig at du likte den, og så flott at du tar med familien nordover til stor feiring. Det var en fantastisk tur vi hadde nedover Helgeland, og vi ble langt fra ferdig, så vi skal tilbake. Alle de stedene vi besøkte og som jeg har skrevet om, vil jeg jo anbefale. I tillegg er det masse andre spennende steder å besøke. Det spørs hvor mange dager/uker du har. Send meg gjerne en privat mail så kan jeg skrive senere. God ferie når den tid kommer, og Nord-Norge er helt magisk! hilsen Marianne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.