Helgelandskysten – KJERRINGØY

Helgelandskysten – KJERRINGØY

DEL lV;

Kjerringøy, Svartisen, Saltstraumen og Fykantrappa i Glomfjord.

Vakre Kjerringøy har masse attraksjoner, og et unikt kystlandskap med blankskurte fjell og skinnende hvite sandstrender.

Kjerringøy er ei halvøy i den nordlige delen av Bodø i Nordland, ca halv times kjøring nord for Bodø.

Kjerringøy er et godt bevart handels- og kirkested og fikk Europas bygdeutviklings pris i år 2000.

Dette stedet er bakgrunn for flere kjente TV-serier og filmer, som Knut Hamsuns bøker «Benoni og Rosa», «Pan» og «Jeg er Dina».

Filmen «Dina» av Herbjørg Wassmos bok ble også spilt inn her i 2001.

Kjerringøy handelssted er et unikt sted, et autentisk og særlig godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet. Vi var på omvisning i hovedhuset og på museumsområdet, og fikk høre om dagligliv, fiskeri- og handelshistorien her.

Her er et glimt fra hovedhuset, møblene er de samme og man kan føle stemningen som sitter i veggene. Vi var nok ikke alene her!

Vi hadde leid oss ei rorbu på Kjerringøy Bryggehotell. Dette var en nydelig sted helt ved bryggekanten. Her yret det av liv og båter og sola skinte langt utover kvelden, og vi kosa oss med Kjerringøy-vin på terrassen som sjøulken hadde forært oss.

Vakker solnedgang og vindstille sjø, hva mer kan vi ønske oss? Det er så vakkert at jeg blir målløs, og det skal litt til!

Svartisen passerte vi også, og det var et imponerende syn. Denne er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer.

På 1700 tallet var Svartisen en sammenhengende isbre, men i dag er den delt i øst- og vestisen.

Saltstraumen er et sund og en tidevannsstrøm. Strømmen i sundet regnes som en av verdens sterkeste, og vi så det virvlet heftig der ute.

Vi passerte Glomfjord og overnattet på Ørnes som ligger ved en vakker fjord med sine høye fjell.

Fykantrappa i Glomfjord er beryktet for de med høydeskrekk. Den er 100 år gammel og er Europas best bevarte tretrapp.

Selvfølgelig ville Zorro, Sjøulken og Turbo-Jenny teste ut trappa, mens jeg med min høydeskrekk og dårlige kne, holdt meg til fotografering og sightseeing.

Kjerringøy altså… Dette var en unik opplevelse, og hit må jeg tilbake!

Kor reiste vi no? Heng med så får du se.. Helgelandslysten har så uendelig mye å by på, og enda mer eksotisk og spennende skal det bli de neste dagene.

Ciao Rossibella

Copyright @2019 Rossibella

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.