HELGELANDSKYSTEN – TRANØY FYR – HAMARØY

HELGELANDSKYSTEN – TRANØY FYR – HAMARØY

Her kan du lese tidligere innlegg om Helgelandskysten; https://www.rossibella.no/2019/09/helgelandskysten-kjerringoy-del-llll/

Del V;

Tranøy fyr ligger på vestsida av Hamarøy ut mot Vestfjorden med utsikt mot Lofotveggen. Anlegget består av 4 bygninger + selve fyrtårnet. De har 40 sengeplasser og har plass til 35 i kafeen. I tillegg har de et møterom med plass til 20 personer. Dette stedet har både sjarm, varme samt alle fasiliteter, og kan anbefales på det sterkeste. Hva med en konferanse ytterst i havgapet, eller feiring av en merkedag?

Tranøy Fyr som ble tent i 1864 har en lang historie. Fyret med tåkesignal ble satt i drift 01. november 1936. Den 250 meter lange gangbroen over det smale sundet ble bygd i 1969. Det har vært 13 forskjellige fyrmestrer der, og den siste gikk av vakt 5. juni 1991.

Det bodde folk fast på Tranøy til tidlig på 70-tallet, og etter det var det kun fyrbetjeningen som bodde der periodevis. Den yngste i fam. Pedersen er født på fyret i 1966.

Eventyret som turistanlegg startet 1. juli i 1993.

Fyret er pt. under renovering og maling, men blir ferdigstilt i løpet av høsten.

Tranøy Fyr drives i dag av Fyrinne Anne-Gry Jakobsen som flyttet fra Lørenskog. Fyrinnen er opprinnelig fra Fauske, men har bodd for det meste i sør. Hun bestemte seg når hun besøkte Hamarøy en sommerdag for mange år siden, at hun ville flytte nordover. Dama ble helt bergtatt av Hamarøy og fyret.

Anne-Gry jobbet på Fyret i 6 år før anledningen kom og hun fikk tilbud å drive det. Dette er en livsstil, sier den muntre dama med det røde håret. De har en kokk fra Ukraina som også har vært der mange år, og de andre ansatte kommer tilbake sesong etter sesong.

Fyret har åpent fra mai – september. Utenfor denne perioden kan man leie kjøkken og rom hvis ønskelig.

Vi ankom tidlig på kvelden en augustdag, da sola og lyset viste fyret fra det mest eksotiske. Vi ble godt mottatt og fikk omvisning hvor vi skulle bo. Gamle Fyrvokter boligen var et spennende hus hvor vi fikk 2. etg med panorama utsikt mot Lofotveggen og havet.

Alle husene ligger tett samlet på den lille øya, og alle har sin egen atmosfære med sjel.

Reklame; sponset overnatting.

Gamle Fyrvokter boligen; Denne utsikten våknet jeg til om morgenen. Dette har vært drømmen min for denne ferien!

Det var utsikt over havet uansett hvilket vindu jeg så ut av. Vi sovnet med bruset fra havet, og våknet til soloppgang og fuglekvitter.

Kafeen «Naustet mat og Drikke» var koselig med en innholdsrik meny, og vi spiste nydelig hvalkjøtt med verdens beste saus som ble inntatt med skje. Jeg måtte ha favoritten min; grilla tørrfisk, som smakte fortreffelig.

Dagen etter fikk vi omvisning i Fyret av Fyrinnen Anne-Gry. Fyret er 28 meter høyt, og selv jeg med min høydeskrekk kom meg opp siden utsikten lokket. De hadde en kunstutstilling med vakre bilder på veggene inne i fyret, noe som gjorde det helt spesielt.

Lofotveggen sees langt borte i det fjerne. Jeg var oppe tidlig i grålysningen for å se det vakre lyset i horisonten. Jeg var nok ikke alene som var oppe, men de forholdt seg stille etter jeg ble vekket.

Klestørk i over 20 varmegrader, kan det bli bedre?

Mange små detaljer både utvendig og innvendig, gjør fyret til det sjarmerende stedet med det lille ekstra!

Det var et uforglemmelig opphold og jeg kommer definitivt tilbake!

Kor ska vi reis no? Følg med så får du se… Til ei øy jeg aldri har hørt om, aldri viste eksisterte… Ei øy hvor Sjøulken har sine aner, og Turbo-Jenny finner roen. Ei øy hvor Zorro har lovet seg bort som vaktmester neste sommer, og meg som vinskjenker.. Er det teknisk mulig? Kor ska vi reis?

Ciao Rossibella

Copyright @2019 Rossibella

2 av bildene er lovlig lånt av Tranøy Fyr.

4 thoughts on “HELGELANDSKYSTEN – TRANØY FYR – HAMARØY

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.